Colegiul Național ,,Petru Rareș” este cetatea desăvârșirii noastre umane

Daca doriţi să postaţi un mesaj este obligatoriu ca acesta să conţină numele şi prenumele vostru.În cazul în care o sa doriţi să postaţi un articol, aveţi idei pentru o eventuala activitate extraşcolară sau proiect, trimiteţi un e-mail . Vă mulţumim!

miercuri, 4 decembrie 2013

Conferință cu studenții din Suedia

Vineri, 29 noiembrie, la Colegiului Național “ Petru Rareș” Suceava, respectiv Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, a avut loc sesiunea informativă cu privire la sistemul educațional suedez universitar.  Consiliul Județean al Elevilor Suceava a organizat , în parteneriat cu Global Confederation of Romanian Students (GCRS), o şedință prin care elevii suceveni au putut lua contactul cu mediul universitar dintr-o țară nordică, mai precis tărâmul suedez.
    Cei care au organizat aceasta sesiune de informare au fost reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor Români din Suedia: Silvia Petru, Alexandra Mihaela Niţu, Luiza Chiroiu şi Andreea Butnaru,  împreună cu Preşedintele şi Vicepreşedintele Consiliui Judeţean al Elevilor  Suceava, Tudor Găitan  respectiv Loredana Costea. Elevii au aflat că înmatricularea la facultatăţile suedeze o pot face doar cei care au obţinut o diplomă de Bacalaureat dar şi un certificat IELTS sau Cambridge, iar dacă îndeplineşti anumite  condiţii suplimentare, cum ar fi deţinerea  dreptului permanent de ședere în Suedia , statul suedez oferă tuturor studenţilor români o suma de aproximativ 900 euro, lunar, împrumut pe care îl vor înapoia în momentul obţinerii uni loc de muncă prin maximum 4 % din salariul brut.
    Întalnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebari din partea celor prezenţi, la care reprezentanţii agenţiei au fost bucuroşi să răspundă. Elevii au fost încântaţi de această experienţă, manifestandu-şi dorinţa de a mai participa şi la alte sesiuni informative de acest gen.
 " Având în vedere faptul că mulţi dintre liceeni nu s-au hotărât încă unde doresc să-şi continuie studiile, cred ca o asemenea sesiune informativă e mai mult decât bine venită" ( Tudor Găitan - preşedinte CJE Suceava)  

“Colegii noştri sunt foarte deschişi atunci când vine vorba de studiul într-o ţară străină. Consider că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să îi informăm. "   (Loredana Costea- vicepreşedinte CJE Suceava)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu